După o carieră de 40 de ani, viceamiralul Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale, a trecut, astăzi, în rezervă.
Este cel de-al 34-lea şef al acestei categorii de forţe şi este amiralul care a deţinut comanda Marinei Militare Române pentru cea mai lungă perioadă de timp după 1990, timp de şapte ani, conform SMFN.
Peste 20 de ani, viceamiralul Alexandru Mîrşu şi-a desfăşurat activitatea numai la nave, ocupând diferite funcţii, de la comandant unitate de luptă la comandant de nave, precum şi funcţii de conducere în structurile divizioanelor de nave.
A condus Flota între 2009 şi 2013, când Forţele Navale Române au înregistrat două premiere notabile în istoria recentă: participarea unei nave militare româneşti la prima misiune de luptă după cel de-Al Doilea Război Mondial (Operaţia NATO „Unified Protector”, Marea Mediterană, Libia, 2011) şi prima misiune împotriva pirateriei navale în Oceanul Indian, în Emisfera Sudică (Operaţia UE „Atalanta”, 2012).
Provine dintr-o familie de marinari, bunicul său, Panait Mîrşu, a lucrat în Marina Militară Regală, din anul 1920 până după cel de-Al Doilea Război Mondial. Acesta a fost ambarcat pe distrugătoarele „Mărăşeşti” şi „Regina Maria” şi a luat parte la bătălia navală din zona Tuzla, din anul 1941, împotriva a două nave militare sovietice, „Moskva” şi „Harkov”.
Tatăl său, Costică Mîrşu, a fost ofiţer de marină în perioada 1953 – 1986 şi a îndeplinit numeroase funcţii de execuţie şi de comandă în Marina Militară.
Sunt convins că pleacă cu regretul că nu a putut face mai mult pentru marinari, în special pe linie de înzestrare. Din păcate, lasă aceleaşi nave de luptă care erau şi în 2013, când a fost numit şef al SMFN.
Marina militară, din 2016, a tot trecut pe lângă achiziţiile importante de care are atâta nevoie: cumpărarea a patru corvete noi, modernizarea celor două fregate luate de la britanici, achiziţia unui sistem de rachete anti-navă cu baza la sol, dar neînţelegerile politicienilor într-o primă fază şi mai apoi contestaţiile în instanţă au tot amânat procesele de achiziţie ale Forţelor Navale.