Ceremonie de schimbare a conducerii Forțelor Navale Române

Ceremonie de schimbare a conducerii Forțelor Navale Române

Viceamiralul Alexandru Mîrşu a predat, marţi, odată cu trecerea în rezervă, conducerea Forţelor Navale Române către contraamiralul Mihai Panait, în cadrul unei ceremonii militare organizată în Portul Militar Constanţa, informează Statul Major al Forţelor Navale (SMFN).

Conform sursei citate, în cadrul festivităţii, organizată în prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi a Şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a fost citit decretul prezidenţial de trecere în rezervă a viceamiralului Mîrşu, prilej cu care i-a fost conferit Ordinul Naţional Serviciul Credincios, în Grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, din partea preşedintelui României, pentru întreaga activitate depusă în slujba ţării, în cei 40 de ani de activitate.

În continuare, a fost prezentat ordinul ministrului Apărării Naţionale, prin care contraamiralul Mihai Panait, comandantul Flotei, a fost împuternicit şef al SMF, după care acesta a preluat drapelul de luptă al instituţiei de la predecesorul său.

Ceremonia de predare-primire a conducerii Forţelor Navale Române s-a desfăşurat în prezenţa unei audienţe reduse, în concordanţă cu respectarea măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus, la festivitate fiind prezenţi şefii statelor majore ale Forţelor Terestre şi Forţelor Aeriene, şefi ai unor structuri centrale din MApN, foşti şefi ai Statului Major al Forţelor Navale şi comandanţi de mari unităţi din Marina Militară Română.

Contraamiralul Mihai Panait s-a născut în anul 1968, a absolvit Liceul Militar de Marină “Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa (1986) şi Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, Facultatea Navigaţie (1991).

Pe parcursul carierei sale, a ocupat funcţii la bordul navelor militare, fiind comandant al Fregatei Regele Ferdinand, în perioada 2009-2013, când a reprezentat Forţele Navale Române în diferite misiuni în teatre de operaţii maritime, precum Operaţia NATO Active Endeavour – 2010, pentru monitorizarea traficului maritim din Marea Mediterană; Operaţia NATO Unified Protector, 2011, pentru impunerea embargoului împotriva Libiei, prima misiune reală de luptă executată de militarii Forţelor Navale după cel de-Al Doilea Război Mondial şi Operaţia UE Atalanta, 2012, pentru lupta împotriva pirateriei navale în Golful Aden şi Oceanul Indian, prima misiune a unei nave militare româneşti executată în Emisfera Sudică.

Din anul 2013, a fost numit în funcţii importante de conducere la comandamentul Flotei, al cărui comandant este din anul 2019, precum şi în Statul Major al Forţele Navale.

Contraamiralul Mihai Panait şi-a perfecţionat pregătirea profesională prin absolvirea unor forme de învăţământ universitar, postuniversitar şi masteral, în România, Italia şi SUA, meritele profesionale fiindu-i recunoscute prin conferirea a numeroase distincţii, ordine, medalii, precum şi a titlului de Cetăţean de Onoare al Statului Rhode Island, SUA (2008). Prin decrete prezidenţiale, a fost înălţat la gradul de contraamiral de flotilă (2017) şi, ulterior, la cel de contraamiral (2019).

Sursa